Veilig (werken) op vakantie?

Hackers gaan niet met vakantie.


Herkenbaar?
Je bent op vakantie, toch moet je vanuit je locatie (snel) iets voor het werk doen...

Want dit is namelijk hét moment waarop je enorm kwetsbaar bent voor hackers en ander onheil.   

Gebruik je een veilige verbinding? 
Werk je op je eigen of een vreemde computer? 

AXS Guard geeft jou graag enkele eenvoudige tips en oplossingen over hoe jij, als het dan toch even moet, veilig kan werken.  

Het gevaar van inloggen op openbare wifi netwerken

Het gebruik van openbare wifi netwerken brengt aanzienlijke veiligheidsrisico's met zich mee. Deze netwerken zijn vaak onbeveiligd, wat ze een aantrekkelijk doelwit maakt voor hackers.  Zelfs in hotels is het aangeboden internet niet altijd betrouwbaar, ook al betaal je ervoor.

Wat kan je doen?

  • Een eerste aspect waar je moet op letten is de 'authenticiteit' van het netwerk zelf. Hackers zullen valse netwerken creëren met namen die erg lijken op die van de legitieme netwerken. Dit gaat bijvoorbeeld over free-wifi-netwerken, tot specifieke namen van openbare instellingen of horecazaken. Deze valse netwerken zullen gebruikt worden om vertrouwelijke informatie te onderscheppen, zoals inloggegevens of bedrijfsgegevens. 
  • Gebruik sowieso nooit een wifi netwerk waarop je kan inloggen zonder een wachtwoord in te vullen.
  • Een veiligere en heel eenvoudige oplossing is om te verbinden via je mobiele telefoon. Sinds juni 2017 betaal je geen extra roamingkosten wanneer je surft in het buitenland (binnen de Europese Unie). Verbind je computer dan met je telefoon en ga zo het internet op.

Gebruik een VPN!

Eénmaal veilig verbonden met internet is het gebruik van een VPN (Virtual Private Network) dé aangeraden methode om veilig in te loggen op je bedrijfsnetwerk.

Een VPN versleutelt je gegevens en creëert een veilige en unieke "tunnel" tussen je apparaat en je bedrijf. Dit betekent dat hackers geen toegang hebben tot de inhoud, omdat deze versleuteld is. Let er wel op dat je ook vanuit het bedrijf over de nodige rechten beschikt om te mogen verbinden.

Uiteraard maak je voor het aanmelden op de VPN steeds gebruik van een éénmalig en uniek paswoord dat je via een app of token aanmaakt. Sterke authenticatie of MFA (multifactor authenticatie) is de beste beveiliging voor elke toegang tot een netwerk en/of applicaties.

Andere 'vanzelfsprekende' zaken

Daarnaast zijn er ook logische zaken die belangrijk zijn, maar net daarom soms vergeten worden.

  • Update je computer en software voor vertrek
  • Activeer een software firewall op je computer
  • Gebruik endpoint beveiliging of minstens (een up-to-date) anti-virus programma
  • Vermijd statische wachtwoorden en gebruik MFA authenticatie

Tenslotte: 

Geniet eerst en vooral van je vakantie en laat het werk voor als je weer thuis bent.

Vragen?

Heb je specifieke vragen of wens je advies voor jouw bedrijf? 

» Contacteer ons voor een vrijblijvend gesprek

DIENSTMEDEDELING
We willen jou graag laten weten dat wij de hele zomer beschikbaar blijven voor onze klanten en partners. In tegenstelling tot een traditionele vakantieperiode, blijven wij paraat om jou de hoogwaardige ondersteuning/support te bieden die je van ons gewend bent. 

Veilig (werken) op vakantie?
Able bv, Joren De Breucker 28 juni 2023

NIS2-richtlijn en AXS Guard
Klaar voor de toekomst