Overbruggen van de kloof tussen CISO's, securityteams en executives

Bedrijfstop begrijpt cyberbedreigingen niet.

Een citaat uit dit artikel van techzine benadrukt een cruciale uitdaging in cybersecurity, namelijk de kloof tussen technische details en zakelijke risico's. CISO's en securityteams spreken vaak de taal van "bits en bytes", terwijl executives gefocust zijn op de impact op de bedrijfsvoering. 


Om deze kloof te overbruggen en een cultuur van gedeelde verantwoordelijkheid te creëren, zijn er verschillende oplossingen.

1. Effectieve communicatie

 • Gebruik duidelijke en beknopte taal: Vermijd jargon en technische termen die niet door iedereen begrepen worden. Leg complexe technische concepten uit in eenvoudige, zakelijke termen.
 • Focus op de impact: Kwantificeer de potentiële schade van cyberbedreigingen in termen van financiële verliezen, reputatieschade, of verstoring van de bedrijfsvoering.
 • Verbind cybersecurity met strategische doelen: Laat zien hoe cybersecurity bijdraagt aan het behalen van de bredere bedrijfsdoelstellingen.
 • Gebruik storytelling: Deel real-world voorbeelden van cyberaanvallen en hun impact op andere organisaties om het belang van cybersecurity te benadrukken.

2. Betrekking van executives

 • Maak cybersecurity een boardroom-prioriteit: Zorg ervoor dat cybersecurity besproken wordt op het hoogste niveau van de organisatie.
 • Betrek executives bij de ontwikkeling van cybersecuritystrategieën: Vraag hun input en steun om een robuust beleid te creëren.
 • Regelmatige updates en rapportages: Houd executives op de hoogte van de cybersecuritystatus, inclusief bedreigingen, risico's en genomen maatregelen.
 • Investeer in training en bewustwording: Zorg ervoor dat alle executives de basisprincipes van cybersecurity begrijpen en hun rol in de bescherming van de organisatie kennen.

3. Cultuur van gedeelde verantwoordelijkheid

 • Maak cybersecurity ieders verantwoordelijkheid: Benadruk dat cybersecurity niet alleen de taak is van IT of securityteams, maar van alle medewerkers.
 • Stimuleer open communicatie: Moedig medewerkers aan om verdachte activiteiten te melden en creëer een cultuur waarin fouten bespreekbaar zijn zonder angst voor represailles.
 • Investeer in training en bewustwording voor alle medewerkers: Zorg ervoor dat alle medewerkers de basisprincipes van cybersecurity begrijpen en weten hoe ze zich online veilig kunnen gedragen.
 • Gebruik gamification en incentives: Maak cybersecurity leuk en aantrekkelijk door gamification-technieken en incentives te gebruiken om medewerkers te belonen voor goed cybergedrag. (zie vb. AXS Guard: Easter Egg + Capture The Flag)
 • Investeer in training en bewustwording: Zorg ervoor dat alle executives de basisprincipes van cybersecurity begrijpen en hun rol in de bescherming van de organisatie kennen.

Conclusie

Door deze oplossingen te implementeren, kunnen CISO's de kloof tussen securityteams en executives overbruggen, een cultuur van gedeelde verantwoordelijkheid creëren en de organisatie beter beschermen tegen cyberbedreigingen.


Naast de bovenstaande punten, is het ook belangrijk om te investeren in de juiste technologieën en tools om cybersecurity te beheren en te automatiseren. Dit kan CISO's en securityteams helpen om hun werk efficiënter uit te voeren en executives te voorzien van de gegevens die ze nodig hebben om weloverwogen beslissingen te nemen.

Overbruggen van de kloof tussen CISO's, securityteams en executives
Able bv, Dan Verbruggen 13 juni 2024

EDR versus anti-virus