Het uur van de waarheid!

Waarom KMO's nu actie moeten ondernemen op het gebied van cybersecurity.


"Het uur van de waarheid"

In een steeds digitaler wordende wereld worden bedrijven steeds kwetsbaarder voor cyberaanvallen. 

Het belang van cybersecurity neemt dan ook snel toe, niet alleen voor grote bedrijven, maar vooral voor kleine en middelgrote ondernemingen (kmo's). Helaas zien veel kmo's dit belang zelf nog niet in. 

In dit artikel verkennen we waarom cybersecurity zo cruciaal is voor kmo's.

Groeiende dreiging voor de kmo

In de afgelopen jaren is het aantal cyberaanvallen op kmo's aanzienlijk gestegen. Cybercriminelen richten zich steeds vaker op deze bedrijven vanwege hun vaak beperkte middelen en zwakkere beveiligingsmaatregelen. Kmo's kunnen het slachtoffer worden van verschillende vormen van cybercriminaliteit, zoals ransomware, phishing-aanvallen en gegevensdiefstal. De financiële en reputatieschade die hieruit voortvloeit, kan verwoestend zijn voor jouw kmo.

"6 op 10 ondernemingen hebben geen digitale beveiligingsstrategie,
dat is zorgwekkend"
Voka

Een verkeerde mentaliteit

Cybersecurity is geen luxe, maar een absolute noodzaak voor kmo's. Een succesvolle cyberaanval kan niet alleen leiden tot financiële verliezen, maar ook tot verlies van klantvertrouwen en marktaandeel. Kmo's moeten zich bewust zijn van de risico's en de gevolgen van een inbreuk op hun beveiliging. Investeren in cybersecurityoplossingen en het implementeren van best practices kunnen kmo's helpen om zich te beschermen tegen cyberaanvallen en de continuïteit van hun bedrijf te waarborgen.

Uit een onderzoek van VoKa blijkt zelfs dat 6 op 10 ondernemingen geen digitale beveiligingsstrategie hebben. Terwijl afgelopen jaar zelfs 1 op 8 ondernemingen in Vlaanderen werd getroffen door een cyberaanval(len).

Voordelen van een worry-free cybersecurity strategie

Een effectieve cybersecurity zorgt ervoor dat vertrouwelijke gegevens, zoals klantgegevens, intellectuele eigendommen en bedrijfsgeheimen, veilig blijven. Dit versterkt het vertrouwen bij klanten, partners en leveranciers. Hierdoor kan je een vertrouwensrelatie opbouwen met andere partijen en werken aan je imago/reputatie.

Daarnaast helpt een goede cybersecurity ook om de (operationele) continuïteit te verzekeren. Door proactieve maatregelen te nemen (bv. het implementeren van firewalls, regelmatig bijwerken van software en trainen van medewerkers over cyberveiligheid), minimaliseert een kmo het risico op gegevensverlies, systeemuitval en productiviteitsverlies. Dit bespaart niet alleen kostbare tijd en middelen, maar ook mogelijke financiële schade en reputatieverlies.

Bovendien, in een tijd waarin geavanceerde cyberaanvallen steeds vaker voorkomen, kan een kmo met een robuuste cybersecurity-aanpak voldoen aan de wettelijke en regelgevende vereisten met betrekking tot gegevensbescherming en privacy, zoals de Algemene Verordening Gegevensbescherming (AVG) in Europa. Dit voorkomt boetes en andere juridische gevolgen die kunnen ontstaan ​​door inbreuken op de gegevensbescherming. 

Als antwoord op deze groeiende dreiging heeft de overheid recentelijk een indrukwekkend budget van 12 miljoen euro vrijgemaakt om de cybersecurity van kmo's te versterken

Wat ga jij nu doen? 

We kunnen besluiten dat het probleem eerder zit bij het feit dat bedrijven het belang van een goede cybersecurity vaak zelf niet inzien, of pas wanneer het te laat is. 

Het investeren in goede cybersecurity is een strategische zet voor elke kmo. Jouw bedrijf blijft beschermd tegen dreigingen, het vertrouwen bij partners/klanten wordt 'versterkt' en je neemt proactieve maatregelen om de continuïteit te verzekeren.

Zorg er dus voor dat dit jou niet overkomt en neem de nodige maatregelen. 
AXS Guard helpt jou graag met persoonlijk advies, op maat van jouw kmo!

Bronnen:

  • https://www.voka.be/nieuws/vlaamse-ondernemingen-achterop-op-vlak-van-cybersecurity?view_mode=dossier&dossier=23332&_cldee=wpTpKhUoYFIlYUigQG7J_Cf8UXDsJNoSJUWY33ZNv8NPnywFXueJWzSazpb1e-JQ&recipientid=contact-ced7030af570e111b43a00505680000a-60af61b06b794bd8b7e33a1d85482090&esid=9a3cdd65-83e9-ed11-8849-6045bd895420
  • https://datanews.knack.be/nieuws/security/preventie/12-miljoen-euro-voor-hogere-cyberveiligheid-kmos/

Cybersecurity in 2023
AI en cloud zorgen voor heviger strijdtoneel