Herken jij een Phishing poging ?

Één op 3 medewerkers niet !

Herken jij een Phishing poging ?


Eerder deze week schreef Data News een interessant artikel over een nieuw onderzoek van Lloyds Bank: één op drie KMO-werknemers weet niet hoe ze een phishing-mail moeten identificeren. Bij AXS GUARD stellen we ons meteen een tweeledige vraag: hoe komt dat? En is dat vandaag de dag dan nog van toepassing?

Phishing-berichten die je vragen om bankgegevens, of die een kwaadaardig programma willen installeren op jouw computer zijn (helaas) schering en inslag. Je krijgt een mail binnen van iemand die zich voordoet als jouw baas (of een naaste collega) en vaak gaat het om een boodschap ‘doe dit even’, of ‘handel jij dit snel even af?’ Deze praktijken zijn zodanig gemoderniseerd dat je ze niet meer simpelweg kan herkennen aan bijvoorbeeld taalfouten.

Het is begrijpelijk dat de twijfel de kop opsteekt, al helemaal als je job op het spel staat. Maar in de eerste plaats zou het nooit zo ver mogen komen. We kennen de gevaren van het internet, we weten hoe ze evolueren, en toch zien we nog steeds te weinig voorlichting en training. De weinige opleiding die wordt gegeven, is bovendien vaak al achterhaald omdat de trainers de laatste nieuwe ontwikkelingen niet voldoende opvolgen.

Onze tweede vraag dan: is het vandaag nog strikt noodzakelijk om te weten hoe een phishing-poging eruitziet? Het antwoord, zelfs al spreken we tegen ons eigen product, is onherroepelijk: ja. De redenering is eenvoudig: onze AXS GUARD houdt het bulk van alle schadelijke e-mails tegen  (85% van alle emails zijn schadelijk en worden sowieso gestopt). 

Maar zoals we al zeiden: hackers en malware evolueren te snel om ze voor te kunnen blijven. Daarom is een minimum aan voorlichting steeds noodzakelijk: leg je medewerkers uit wat de gevaren zijn, wat de gevolgen kunnen zijn en hoe ze problemen kunnen vermijden – en liefst ook hoe ze phishing kunnen herkennen. 

Er bestaat nog steeds geen zaligmakende oplossing voor dit probleem, maar met een juiste, gecombineerde aanpak sta je als KMO nooit kansloos. Zorg voor een goed afweermechanisme, zoals onze AXS GUARD, en bereid je medewerkers voor. 

Voor verdere vragen of toelichting kan je ons steeds bereiken. 

Herken jij een Phishing poging ?
Able bv, Dan Verbruggen 1 januari 2020

Meest voorkomende cyber threats: een lijstje