Waarom cybersecurity zonder awareness training onvoldoende bescherming biedt

Wanneer het gaat over cybersecurity, denken mensen meteen aan termen zoals firewalls, DNS Security, phishing en tal van andere cybersecurity jargon.

In eerste instantie zeg je misschien dat dit logisch is, maar een zeer cruciaal en vaak het belangrijkste onderdeel van een beveiligingsstrategie wordt dan vergeten… de mens.

Of het nu gaat om het openen van een phishingmail, het gebruiken van een zwak wachtwoord of het per ongeluk delen van gevoelige informatie… Menselijke fouten liggen zeer vaak aan de basis van een succesvolle cyberaanval. Dan is het toch onlogisch dat de medewerkers van een bedrijf (‘de mens’) vaak vergeten worden?

Pas wanneer medewerkers begrijpen waarom bepaalde handelingen risico’s inhouden en hoe ze hier beter/veiliger mee kunnen omgaan, ontstaat er echte digitale veiligheid.

Wat je medewerkers niet weten, maakt je wél kwetsbaar 

Awareness gaat over méér dan weten dat er gevaren zijn. Het gaat over bewustwording, gedragsverandering en het ontwikkelen van een alerte mindset. Medewerkers die zich niet bewust zijn van de risico’s van hun eigen online gedrag, kunnen onbewust en onbedoeld de deur openzetten voor cybercriminelen en andere gevaren. Denk aan een klik op een verdachte link, het gebruiken van hetzelfde wachtwoord voor meerdere accounts of het delen van informatie, zonder erbij na te denken.

Net zoals je een alarmsysteem installeert om jouw bedrijfsgebouw te beschermen, moet je ook je medewerkers 'wapenen' tegen digitale risico’s. De eerste stap daarbij is inzicht: weten welke dreigingen bestaan, hoe die eruit zien en vooral wat je zelf kan doen om deze te vermijden. Awareness of bewustwordingstrajecten zijn dus een cruciaal onderdeel van elke moderne cybersecurity strategie.

De mens trainen: waarom awareness training geen nice-to-have is

Daarnaast is het ook kwestie van de theorie om te zetten naar praktijk. Net zoals kennis over voeding je niet automatisch gezonder maakt, zorgt weten wat phishing is niet per se voor veiliger online gedrag. Wat wel helpt is gerichte awareness training. Het helpt medewerkers om cyberdreigingen te herkennen en juist te reageren, zelfs onder druk of in herkenbare situaties.

Een goede awareness training bestaat dus uit zowel theorie als praktijk. Enkele voorbeelden daarvan zijn interactieve modules met korte video's, realistische phishing-simulaties en concrete tips die toepasbaar zijn in het dagdagelijkse leven. Zo zijn medewerkers beter voorbereid wanneer ze bijvoorbeeld zelf een echte phishingmail ontvangen.

Waarom sensibilisering essentieel is voor KMO’s en in het kader van NIS2

Met de komst van de NIS2-richtlijn legt Europa de lat hoger voor cybersecurity in alle sectoren die als essentieel of belangrijk worden beschouwd. De focus ligt daarbij niet alleen op technische maatregelen, maar ook expliciet op het opleiden en sensibiliseren van personeel. De mens wordt dus officieel erkend als een kritische factor in de beveiliging van je organisatie.

>> Download NIS 2 whitepaper - ‘The Essentials’ gratis

Awareness is niet éénmalig

Door regelmatig te trainen en niet eenmalig, groeit bewustzijn uit tot gewoonte. Dat is ook het doel. Reflexen creëren bij je werknemers, die je organisatie beschermen, elke dag.

Daarom is het belangrijk om awareness als essentieel te beschouwen in een organisatie en hier dus ook mee aan de slag te gaan. Denk aan een continu leertraject met korte en relevante leermomenten en herhaling via praktijkgerichte simulaties.

Conclusie

Cybersecurity is veel meer dan technologie. Firewalls, antivirus en updates zijn belangrijk, maar ze vormen slechts één deel van de oplossing. De andere, vaak vergeten helft? Je medewerkers.

In dit artikel zagen we waarom de menselijke factor een cruciale rol speelt in de beveiliging van je organisatie. Medewerkers maken dagelijks beslissingen die impact hebben op je digitale veiligheid. Zonder het juiste bewustzijn kunnen goedbedoelde handelingen al snel tot grote risico’s leiden.

Het voorzien van Awareness trainingen voor je medewerkers is eigenlijk een no-brainer. Door hier aandacht aan te besteden, geef je je team niet alleen extra kennis, maar ook de juiste reflexen om te handelen in bepaalde situaties. De veiligste online omgeving, is er één waar de technologie en de mens samenwerkt.
Wil je jouw organisatie écht beschermen? Begin bij de eerste verdedigingslinie, de mens.

Waarom cybersecurity zonder awareness training onvoldoende bescherming biedt
Able bv, Joren De Breucker 28 april 2025

OT-security verhogen met CPS Threat Detection